Start
Nieuws
Biografie
Discografie
Agenda
Vriendenclub
Foto-album
Contact

Stuur een:

Biografie

Wie is Wia  en wat heeft ze allemaal al gedaan.

horizontal rule

Prijzen        Opleiding        Cd's        Concerten        Bijzondere optredens en gebeurtenissen

Wia is geboren op vrijdag 2 januari 1970 in Termunterzijl en opgegroeid in dit pittoreske vissersdorpje onder de rook van Delfzijl. Vanaf haar 2e wist zij al dat ze 'zammeres' wilde worden. De eerste keer dat zij in het openbaar zingt is op de MAVO in Woldendorp, samen met de North Star Showband waarin haar leraar Duits, Piet Lingbeek, toetsenist was. Vijftien jaar later, in 1999, is de North Star Show band te gast bij 'Wia in Concert'.

 
bulletPrijzen

In 1985 deed ze op haar 15e mee aan een voorronde van Hennie Huisman's Soundmixshow. Daarna zouden nog veel soundmixshow's en talentenjachten volgen. Waarvan ze er over heel Nederland meer dan 200 won.

In 1989 deed ze mee aan de finale van de TROS talentenjacht Parade der Besten. Dit werd uitgezonden in het programma 'Op Volle Toeren'. Wia zong het prachtige 'I dreamed a dream' uit de musical Les Miserables, die toen alleen nog maar in Engeland draaide.

In juni 1991 wint zij in het Amsterdams Concertgebouw, als één van de 300 deelnemers, de Jordaantrofee met het nummer 'Laat me alleen' van Rita Hovink. De jury bestond uit Annie de Reuver, Martin Kesseler, Krijn Torringa en Hans Boskamp. De voorrondes vonden plaats in de kroeg van Manke Nelis.

Omdat Nederland in 1995 niet mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival wordt onder aanvoering van de Stichting ROOS toch een Nederlands Songfestival gehouden in Muziekcentrum 'Vredenburg' te Utrecht. Alle regionale omroepen sturen een afvaardiging. RTV NOORD stuurt Wia, die met het lied 'Bij alles wat ik doe' Joke Bruys (Radio Rijnmond), naar een 2e plaats verwijst. Als gevolg hiervan is Wia die zomer een veelgevraagde gast bij de omroepen door het hele land.

Op zaterdag 15 oktober 2005 krijgt Wia de K. ter Laan Prijs 2004 uit handen van Hans Gerritsen, gedeputeerde van cultuur van de provincie Groningen. Deze prijs wordt toegekend door de Stichting 't Grunneger Bouk aan personen of instellingen die zich inzetten voor behoud en verbreiding van Groningens cultuur-historisch erfgoed.

 

Stichting t Grunneger Bouk heeft de K. ter Laanprijs voor het jaar 2005 toegekend aan Wia Buze.
 
Door het winnen van de Jordaantrofee in 1991 en het Nationaal Songfestival in 1995 kreeg ze landelijke bekendheid.
Sinds 1989 zingt ze in het Gronings, de taal van haar hart. Door die bewuste keuze verwierf ze een ongekende populariteit.
 
Streekpost ’t Hogeland’ bracht een postzegel van haar uit, waarvan meer dan 150.000 exemplaren werden verkocht en ze heeft een enthousiaste vriendenclub van meer dan 200 leden.
 
Ze nam 7 cd’s op, waarvan één in het Nederlands. Van haar eerste Groningstalige cd ‘Ik kom van Ziel’ met de toppers ‘Lydia’ en ‘Ik kom van Ziel’, dat ze ook zong voor Willem-Alexander bij diens bezoek aan Termunterzijl in 2000, werden ca. 20.000 exemplaren verkocht.
Van haar cd ‘Makkelk zat’ werd het lied ‘De Roos’, een vertaling van ‘The Rose’ van Bette Midler door Sim Noordhof, een grote hit. Op het album ‘Ik bin ik’, dat in 2004 verscheen, is ook werk van haar eigen hand te vinden.
 
Wia Buze beschikt over een gouden stem, waarmee ze alles kan zingen, van ballads tot licht klassiek. Ze trad op met diverse grote orkesten en zong met vele artiesten een duet. Bij de Special Olympics European Games in 2000 zong ze het openingslied, gecomponeerd door Bolland & Bolland. In 2002 bracht ze een Italiaans getint lied ten gehore ter gelegenheid van de start van de Giro d’Italia in Groningen. Bij een aantal gelegenheden zong ze á capella het Grunnens Laid.
 
Dat ze ook vernieuwing niet uit de weg gaat, bewijst ze met het lied ‘Kom mor op ast duurst’ van de cd ‘Nij’, die in 2004 werd uitgebracht door de Stichting Nij.
 
Bij diverse theaterevenementen trad ze op voor uitverkochte zalen, met als hoogtepunten het Gala van de Roos in de Evenementenhal te Groningen in 1998, de theaterproducties Songs, Liedjes en Laidjes in Stadskanaal, Delfzijl, Groningen en Winschoten (2001) en het jaarlijkse theaterconcert Wia in Concert in Het Kielzog te Hoogezand (sinds 1996). Verder deed ze mee aan alle edities van Ofslag Noord (1997-1999).
 
Ondanks haar successen is ze altijd zichzelf gebleven, ze is een vedette zonder sterallures.
 
Ze zette zich ook in om het Gronings onder jongeren te stimuleren en studeerde in 1996 af opde pabo met het project ‘Gronings op de basisschool’. Verder maakte ze vijf jaar deel uit van het bestuur van de Stichting ’t Grunneger Bouk.
 
Wia Buze is een waardig vertegenwoordiger van Groningen en het Gronings, de taal die ze naar eigen zeggen zal blijven zingen tot ze erbij neervalt.
 
Alleen daarom verdient zij de K. ter Laanprijs ten volle.

Uit het juryrapport dat bij de K. ter Laanprijs werd uitgereikt.

 

bulletOpleiding

Wia nam in 1985 zangles aan de muziekschool in Delfzijl bij Nanny ter Wiel om haar zang- en ademhalingstechniek te perfectioneren.

In 1987 begon zij in Hilversum aan een opleiding aan de Academie voor Lichte Muziek van de Stichting Conamus, waarvan John de Mol Sr. de oprichter is. In 1989 behaalde zij als eerste in Nederland het diploma "AVLM". Klasgenoten uit die tijd waren Karin en Laura Vlasblom van de meidengroep "Frizzle Sizzle", Justine Pelmelay en Tony Neef. Ze kreeg hier o.a. les van Margriet Eshuys en John de Mol Sr.

 

bulletCd's

In 1988 mocht ze na het winnen van een talentenjacht een single opnemen. Onder de naam May B. werd de vinyl-single 'He's living on my floor' uitgebracht.

In maart 1991 komt haar eerste CD uit met de titel 'Ik kom van Ziel' (Ziel = Termunterzijl). Dit blijkt een gouden greep, de CD wordt zo goed ontvangen dat men van een hit in Noordoost Nederland kan spreken.

In november 1993 verschijnt Wia's 2e CD 'Makkelk zat', wederom in de streektaal. De grote 'hit' van deze CD is de Groningse vertaling van 'The Rose' van Bette Midler van de hand van de Sappemeerster Sim Noordhof.

In maart 1995 wordt de Nederlandstalige CD 'Wia Buze' gepresenteerd. Doordat Wia op 25 mei het Nederlands Songfestival wint krijgt de CD landelijk de nodige aandacht.

Op 19 april 1997 kwam de derde Groningstalige CD uit: 'Ik heb de tied'. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de kersverse Commissaris der Koningin van de provincie Groningen, Hans Alders.

Op 15 mei 1999 wordt tijdens de vierde 'Wia in Concert' in 't Kielzog, de CD 'Van alle maarten thoes' gepresenteerd. Deze CD bevat naast het Gronings repertoire op veler verzoek ook enkele Nederlandse en Engelse stukken. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Netty Vos, weduwe van de in februari van dat jaar aan kanker overleden Henk Vos, oud-Tweede-Kamerlid geboren te Hoogezand, 'ambassadeur' voor Groningen en vriend. 

Op 11 maart, daags na de première van Songs, Liedjes en Laidjes, presenteerde Wia in het kerkje van Borgsweer, voor een kleurrijk gezelschap van genodigden, haar zesde  CD " n Muzikoal Petret... de mooiste laidjes ". Een verzamel CD ter gelegenheid van het feit dat het 10 jaar geleden is dat Wia's eerste CD "Ik kom van Ziel" het licht zag. Op de CD staan de meest gevraagde, meest gedraaide, meest gezongen liedjes uit een decennium Cd's maken. De nummers van de eerste twee Cd's zijn voor de gelegenheid in een nieuw jasje gestoken. Met de metamorfose van "De Roos" heeft Jur Eckhardt, vanaf het begin Wia's producer, een wel heel bijzondere stukje werk geleverd. Naast de bestaande nummers staan er op de CD twee nieuwe nummers, een uitvoering van het Grunnens Laid en een uniek duet met "the grand old lady van het Gronings lied", Lianne Abeln: Moeke d'r stait n vrijer an de deur, in een wel heel eigentijdse opvatting van de hand van Jur Eckhardt. 

Op zaterdag 28 februari 2004 verschijnt Wia's zevende album, " Ik bin ik ". Het eerste exemplaar van dit album is voor niemand minder dan Robert Long. Op dit album staan 5 covers en 9 nieuwe stukken waarvan er 2 eerder op single-cd verschenen t.g.v. de start van de Giro in Groningen. Op dit album staat voor het eerste een nummer dat geheel van Wia's eigen hand is. Robert spreekt er bij de presentatie schande van dat een product van dit kaliber niet in 'Hilversum' wordt gedraaid. 

 

bulletConcerten

Op 13 april 1996 geeft Wia haar eerste echte theaterconcert in 't Kielzog te Hoogezand. Dit wordt een jaarlijks terugkerend gebeuren. Het orkest dat Wia hierbij begeleidt staat onder leiding van Jur Eckhardt, een doorgewinterde rasmuzikant met landelijk faam die al Wia's cd's produceerde en dat nog steeds doet. Grote verrassing tijdens dit eerste concert was dat Wia na het zingen van 'Bij alles wat ik doe' een onverwacht huwelijksaanzoek kreeg van haar vriend Hans Hauer. Haar antwoord was: JA en op 15 november 1996 stappen ze onder grote publieke belangstelling in het huwelijksbootje. Uniek detail: hun trouwkaarten verstuurden zij met Wia's eigen postzegel.

In de jaren 1997 t/m 1999 doet Wia mee aan het streektaal productie Oafslag Noord. Dit is een theaterprogramma van RTV Noord dat rechtstreeks werd uitgezonden op Radio Noord, terwijl de tv - registratie tijdens kerst en oud en nieuw werd uitgezonden. Deze voorstellingen zijn ook vastgelegd op cd onder de titel Oafslag Noord 1 t/m 3. Verder werkten aan deze producties o.a. mee: Alje van Bolhuis, Alex Vissering, Fransien Kuiper, Sijtse Scheeringa, Age van der Velde, Deheleboel, Johan Raspe, Petra Ferwerda en Bob Heidema. Alles werd begeleid door een tienkoppig Oafslag Noord combo.

Op 14 februari 1998 staat Wia voor een uitverkochte Evenementenhal in Groningen met het 'Gala van de Roos'. Een groots live concert van Wia met enkele gasten zoals het Eelder Shantykoor en Gruno's Postharmonie. De begeleidingsband stond ook nu weer onder leiding van Jur Eckhardt.

Voorjaar 2001 is Wia druk met de theaterproductie "Songs, liedjes en laidjes", een theaterconcert samen met Albert Kamphuis. De première vindt plaats op zaterdag 10 maart in een uitverkocht Geert Teis Theater te Stadskanaal, waarna  De Molenberg in Delfzijl, de kleine zaal van de Oosterpoort in Groningen, 't Kielzog in Hoogezand en De Klinker in  Winschoten werden aangedaan.

 

bulletBijzondere optredens en gebeurtenissen

Gelijktijdig met het verschijnen van de CD 'Makkelk zat' (nov. 1993) brengt Streekpost 't Hogeland een postzegel uit met een afbeelding van Wia. Met deze zegel zal ze in 1996 haar trouwkaarten versturen. Op 30 april 2003 zijn er meer dan 150.000 stuks van de zegel verkocht en verschijnt er een tweede zegel.

Op zondag 28 mei 2000 worden de Special Olympics European Games 2000 geopend in de Martinihal te Groningen. Deze opening zou plaatsvinden op de Draf en renbaan in het Stadspark, waar een gigantische Griekse Arena was nagebouwd. Door de storm die er die dag over het noorden trok moet de ceremonie op het laatste moment worden verplaatst naar de Martinihal. De Special Olympics zijn de Olympische Spelen voor de verstandelijk gehandicapte medemens. De Special Olympics is een internationale stichting in het leven geroepen door de moeder van John F. Kennedy. Deze stichting wordt nu geleid door Eunice Kennedy en haar man Kolonel Shriver, de schoonouders van Arnold Schwarzenegger. Door de organisatie in Groningen is Wia gevraagd om het openingslied, de hymne, te zingen. Dit lied was voor deze gelegenheid speciaal geschreven door Rob & Ferdi Bolland. Het nummer 'Let's win together' wordt ook op CD uitgebracht en bij alle prijsuitreikingen gedraaid. Voor de ruim 2000 atleten werd een sluitingsceremonie georganiseerd die wat grootser uitviel dan gepland i.v.m. de storm van een week eerder. Wia zingt vanaf een hoogwerker van 30 meter  als officiële afsluiting voor de allerlaatste keer 'Let's win together!' met een schitterende lasershow en gehuld in de optrekkende rook van het vuurwerk.

Op maandag 13 november 2000 wordt het nieuwe gemaal combi-gemaal 'Rozema' in Termunterzijl geopend door ZKH Prins Willem Alexander. Wia is gevraagd de Prins welkom te heten met een lied en hem vervolgens te verzoeken de opening te verrichten. Welk lied was hier beter op zijn plek dan 'Ik kom van Ziel', ditmaal begeleid door salonorkest 'Romanesca' o.l.v. Willem Wolthuis. Iedereen was het erover eens, een betere aanloop naar de opening had men niet kunnen bedenken.

Wanneer in 2002 de eerste etappe van de Giro d'Italia in Groningen zal starten, wordt Wia door de organisatie gevraagd om een speciaal lied op te nemen. Er verschijnt een single CD-tje met daarop twee speciale nummers geschreven door Alje van Bolhuis, Gironingen en Klaar voor de start. De Italianen zijn bij het horen van het nummer bij de ploegenpresentatie zeer onder de indruk.

Start ] Nieuws ] [ Biografie ] Discografie ] Agenda ] Vriendenclub ] Foto-album ] Contact ]